Min svigermor og jeg havde set skønne Mette Blomsterberg på morgen TV nogle år tilbage, hvor hun legende let viste “trin for trin” chokoladekagen: Karamel Drøm! Den så ud til at smage fantasktisk  og lignede en smuk konditorkage.

Vi havde kort tid efter vores årlige familie samling til årets X-factor finale, hvor alle – unge som gamle – ser frem til, en ekstraordinær hygge aften foran fjernsynet, pejsen tændt og selvfølgelig lidt (meget) til den søde tand.

Min svigermor og jeg blev einge om at forsøge os med denne  kage til aftenens event, da vi allerede mødtes til frokost. Alt lykkedes perfekt efter nogle  hyggelige timer i køkkenet og den blev derfor i vores familie omdøbt til X-FACTOR KAGEN.  Det er nu snart 3 år siden. Vi havde store problemer det 2. år med karamellen, som skal i fløden, så det er herefter med stor begejstring og “high five!” når det lykkedes, efter vi dybt koncentreret har sendt mænd og børn ud af køkkenet, for at få ro til at lave karamelcremen. Kagen er et skønt projekt, når man vil forkæle lidt ekstraordinært. Vi har i år taget lidt forskud på glæderne, da vi så den første reklame for årets x-factor audition – og jeg tænkte kagen skulle på bloggen nu, så andre kunne øve sig inden finalen…

Chokoladekage

180 g smør

1 dl vand

2 dl æg (hele)

300 g sukker

1 vaniljestang

180 g mel

60 g kakao

1 tsk bagepulver

Smør til formen

Karamelcremen

4 blade husblas

125 g sukker

½ dl vand

4 dl piskefløde

Chokoladevifter

Ca. 200 g. Mørk chokolade

Karamelcreme (part 1):  Husblassen lægges i blød i en halv liter koldt vand i en halv time.

Kagen: Lun smør og vand i en gryde til smøret er smeltet. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud  med en lille kniv. Pisk æggene, sukker og vaniljekorn sammen til en tyk æggesnaps i en rimelig stor skål med en håndmikser.

I en anden skål blandes mel, kakao og bagepulver og sigtes derefter i æggesnapsen. Vend forsigtigt sammen, til dejen er næsten ensartet. Pisk det smeltede vandsmør sammen og vend det forsigtigt i dejen. Stop såsnart dejen er ensartet. Lad dejen stå i 10 min. og vend herefter tre gange i den. Dejen fordeles i en smurt springform og bages ved 185 grader til den giver efter ved tryk. Ca. 25 min. Jeg har ud fra Blomsterbergs opskrift fordoblet selve chokoladekagen, så der var lidt mere til en store familie – er man ”kun” 2-4 personer skal selve chokoladekagen i ovenstående opskrift halvveres og bages i kun 20 min.)

Karamelcreme (part 2):  Fløden bringes til næsten kogepunktet og tages af varmen. Vrid husblassen for vand og kom den vredne husblas op i den varme fløde. Rør godt og passer gennem en sigte. Nedkøl cremen min. en time (kan også laves dagen før) 

Chokoladevifter: Chokoladen hakkes og smeltes i mikroovnen og hældes på bagepapir i form af 12-15 spsk. klatter. Hver klat stryges med tommelfinger til en vifte (se billedet). Nedkøles herefter i køleskab så chokoladen chokkes, imens karamelcremen laves færdig.

Karamelcreme (part 3):  Den iskolde creme piskes kort luftigt med mixer. Sukkeret smeltes til gylden karamel i en kasserolle. Når alt sukker er smeltet slukkes for blusset og vand tilsættes. Det vil bruse op som start. Efter et par minutter slukkes blusset igen ved middel varme. Lad det simre i 8-10 min. indtil alt sukker er smeltet til karamel igen, og nedkøles lidt (det stivner hurtigt, så det skal ikke køle for længe. Det er her, det går galt for os J) inden det hældes / piskes i fløden (evt. igennem en sigte, for at undgå evt. klumper).

Anret: Cremen i sprøjtepose og lav evt. et ”op og ned” mønster, så der er riller til at ”stille” vifterne i.  Gå amok i hvilket som helst mønster der nu passer til dig 🙂 Dette er den sjove del 🙂  Og så ellers i køleskabet med den så den serveres kold – den er også rigtig god dagen efter. Her er vores bud på X-factor kagen 2013! Men send mig endelig et billede af din!!

God fornøjelse!! 🙂