image

Jeg har altid elsket kardemommen i min mors fastelavnsboller, så jeg købte en dag en kardemommebolle i Torvehallerne i København, som jeg faldt helt på halen over. Jeg lovede mig selv, at denne opskrift måtte jeg jage og bage.  Nu mener jeg , at have fundet en opskrift, der matcher min begejstring. Det er så fuglene synger, når man spiser denne nybagte bolle.

Jeg fandt opskriften på denne norske hjemmeside http://charls.no/2013/01/31/trippel-kardemommebolle/ – som der står, får kardemommen hovedrollen. Og det er så fortjent!!:-)

Opskriften er fra “….det fantastiske konditori Park i Bromma (Stockholm)”. Jeg har ikke selv besøgt stedet – men det er klart på listen over steder at besøge, næste gang jeg skal til Stockholm 🙂

Kardemommeboller

Opskrift på ca. 35 stk.

Ingredienser til en begyndende dej med: 50 g gær, 500 g mælk, 70 g sukker, 250 g hvedemel.

Opløs gæren i stuetemperatur mælk, rør sukker og mel indtil glat opsigt og lad stå ved stuetemperatur i 30 min.

Mål op til resten af dejen: 800 g hvedemel, 110 gr lys sirup, 50 g sukker, 15 g friskmalet kardemomme, blødgjort 200g smør, 1 stk æggeblomme, 5 gr salt.

Fyld: 250 g rumtemperert smør, 150 g sukker, 20 g friskmalet kardemomme, 50 g mel. Bland til en smørbar blanding.

Sådan gør du: Hav den færdige startdej i en skål og tilsæt de resterende ingredienser. Ælte i 20 minutter. Dæk skålen og lad hæve i ca. 40 min. Opdel dejen i 2 halve og rul ud (ca. 1/2 cm tyk) to rektangler. Smør fyldet ud. Fold de korte sider ind i med en lille overlapning og skær 1,5- 2 cm brede strimler. Twist strimler, sno dem omkring to fingre, sæt enden af dejstrimlen op i midten og træk den gennem som en knude, eller rulle den præ-smurte dej sammen og skære skiver af spins. Tildækket skal bollerne hæve til dobbelt størrelse. Pensl med pisket æg og drys med masser af friskmalet kardemomme og krystal sukker eller rårørsukker. Bages ved 220 grader i ca. 12 min.

Mine kommentar – jeg bruger øko stødt kardemomme til dejen og fyldet – bruger dog knuste kardemomme stykker som pynt med krystalsukkeren. Jeg ruller dejen ca 60 x 30 cm – smørblandingen smøres på og jeg folder 20 cm fra højre og 20 cm fra venstre så den måler 20x 30 cm i 3 lag. Jeg ruller den så ud til 30 x 30 cm og skærer strimler af 1,5 cm x 30 cm. Jeg kan ikke finde ud af at snurrer dem særlig pænt, så det er min undskyldning for at bage dem igebog igen og igen…..:-)

imageimageimage