6 lidt runkne æbler i frugtskålen gav mig lige et påskud til at bage en æbletærte med ungerne. Jeg fandt opskriften her på www.kvalimad.dk og synes den blev super god. Hjemmesiden viser også fint nogle billeder og videoer om fremgangsmåden. Jeg skriver dog lige opskriften her, såfremt den forsvinder på kvalimad.dk. Det er en keeper.

 

Lørdagens hyggen var reddet for mine 2 smagsdommere 🙂

Ingredienser

2 portioner mørdej*

5 æbler

4 spsk kanelsukker (2 tsk kanel til 4 spsk sukker)

1 æg til pensling

2 tsk sukker, til at drysse på låget

Fremgangsmåde

…Mørdej*

1 portion til 1 tærte

100 gram kold smør

150 gram mel

1½ spsk sukker (kan undværes hvis du ikke laver kage)

1 knsps salt

½-1 æg

Det nemmeste er at bruge en foodprocessor.

Kom mel, salt og sukker i foodprocessoren.

Skær smørret i tern. Ca. 2×2 cm.

Kom smørret i foodprocessoren.

Blend indtil det får konsistens som savsmuld, med en masse små gryn.

Pisk hele ægget sammen.

Blend æg i lidt af gangen, indtil dejen begynder at samle sig i større klumper. Ca. det halve æg.

Tag dejen op af foodprocessoren og saml den til en rund klump.

…Æbletærten

Skræl æblerne. Del dem i fire, og fjern kernehuset fra hvert stykker.

Lav de to portioner mørdej som i mørdejsopskriften.

Den ene del er til bunden  og den anden til låget.

Rul den første del ud og Kom bunden på først.

Læg æblestykkerne på bunden så den er helt dækket. Den runde side opad.

Drys godt med kanelsukker på.

Bunden er på, og det halve af æblerne er drysset med kanelsukker. Læg låget af mørdej på, og skær nogle snit, så dampen fra æblerne kan slipper ud. Det forhindrer at dejen bliver våd.

Brug fingrene og pres kanten af låget sammen med kanten af bunden, så dejen hænger sammen.

Pensl låget med sammenpisket æg og drys med sukker.

Mørdejslåget er på. Presset sammen i kanten. Der er også penslet æg på og drysset med almindeligt sukker.

Bages ca. 35 minutter ved 180 grader.  Så er der kun tilbage at vente på at den køler af …

Noter

Smag på æblerne inden du kommer kanelsukker på. Er de meget søde kan du godt nøjes med 2 spsk kanelsukker. Er de ikke søde, eller er du en sukkergris som mig, så kom 4 spsk på. Er æblerne meget sure, så kom evt. mere på